icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Den Haag

Uitbreiding Vredespaleis

Den Haag en de internationale rechtspraak zijn van oudsher onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de vroege twintigste eeuw besloot de internationale gemeenschap om hier een permanent Hof van Arbitrage te bouwen.

Oppervlakte
7.500 m²
Uitvoeringsperriode
september 2006 opgeleverd
Vredespaleis 09

De uitbreiding

De rijke Schot Andrew Carnegie maakte een royaal gebaar door Den Haag 'Het Vredespaleis' te schenken. In deze historische setting heeft Boele & van Eesteren een kleine eeuw later voor het moderne contrast gezorgd. Boele & van Eesteren realiseerde de nieuwbouw van een bibliotheek en academie met kantoren voor het Vredespaleis te Den Haag inclusief verbouwing van de aansluiting met bestaand gebouw bouwkundig, constructief en terreinverharding. Anno 2006 gold het Permanente Hof van Arbitrage als de oudste internationale juridische organisatie ter wereld. Daarnaast herbergde het Vredespaleis het Gerechtshof voor de Verenigde Naties, de Haagsche Academie voor Internationaal Recht en de Carnegie-Stichting. De panden bij het beroemde Haagse Vredespaleis barstten bijna letterlijk en figuurlijk uit hun voegen. Laatstgenoemde instantie, vernoemd naar haar gulle gever, verstrekte Boele & van Eesteren de opdracht voor de nieuwbouw van een academiegebouw en een bibliotheek aan de voet van het Vredespaleis.

Het complex

Het complete complex, dat 7.500 m² bruto vloeroppervlakte en 4.400 m² gevelwerk telt, onderscheidt zich door diversiteit in materiaalgebruik. Naast hout, beton en aluminium valt de nieuwbouw vooral op door gebruik van grote hoeveelheden glas, RVS en staal. Met glazen gevels van negen meter hoog en een vide ter hoogte van de ingang is transparantie één van de kernwoorden van het project. Indrukwekkende staalconstructies en losagnegevels geven het historische Vredespaleis een modern elan.

Boele & van Eesteren was in het hart van de residentie aan een strak tijdschema gebonden. Waar 15 maart 2005 de eerste paal de grond in ging, kreeg opdrachtgever Carnegie Stichting op 15 september 2006 de sleutel.

Opdrachtgever
Carnegie Stichting
Architect
Wilford Schupp Architecten
Bouwdirectie
BD Architectuur
Constructeur
ABT
Uitvoering
Boele & van Eesteren