icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Spazio is in bouwteam ontwikkeld en uitgevoerd samen met Rodamco europe en Amvest. Op verzoek van de opdrachtgever hebben we tijdens de realisatie de bouwmethodiek van de torens omgezet.

Oppervlakte
62.500 m²
Programma
Parkeergarage
17.000m² winkelruimten
6.400m² kantoorruimten
243 woningen
Uitvoeringsperiode
maart 2006 opgeleverd
Spazio 06

De torens

Dit om de opening van de winkels in het winkelcentrum naar voren te kunnen trekken. De torens waren in tunnelbekisting ontworpen maar ook die zijn tijdens het werk door ons gewijzigd in een compleet prefab betonsysteem met ingestorte leidingen. Dit leverde versnelling van de bouwtijd op. Nadat het casco van de torens (inclusief gevel) gereed was, kon met gebruik van beschermende constructies al eerder geopend worden. 

'Spazio'

Het Zoetermeerse Stadshart is uitgebreid en verrijkt met Spazio. De uitbreiding, door Boele & van Eesteren, van het stadshart omvat circa 17.000 m2 winkels, horeca en ambachtelijke dienstverlening, 243 woningen verdeeld over 3 woontorens en één kantoortoren met circa 6.400 m2 op een tweelaagse parkeergarage. Blikvanger van het door de Architekten Cie ontworpen Spazio is de opvallende ‘ufo', met daarin een fitness centrum, een futuristisch bouwwerk dat de promenade gedeeltelijk overdekt. Samengevat in Shopping-space, Officespace, Living en Workout. Spazio dankt haar naam aan de verschillende functies die erin samenkomen. Space is hierin herkenbaar. Maar ook patio, binnenplaats. Of spatie, van rust. En spazier is een ander woord voor loopgang. Door z'n opmerkelijke vorm en combinatie van functies is Spazio de finishing touch van het centrum van Zoetermeer.

De basis

De basis van Spazio is de tweelaagse ondergrondse parkeergarage die plaats biedt aan 710 auto's en de bergingen van de woningen. Het daarbovenop gelegen Shoppingspace biedt maar liefst 15.000 m2 winkelruimte, waarvan 820 m2 bestemd is voor horeca. Dwars door het winkelgebied, in het verlengde van de huidige winkelstraat Westwaarts, loopt een promenade. Officespace biedt 5.800 m2 kantoorruimte, gevestigd in één van de vier torens. In de overige drie torens zijn 243 woningen gerealiseerd, die de functie Living een invulling geven. De drie woontorens hebben een hoogte van 68, 71 en 79 m. De in de ufo gevestigde fitnessfaciliteit vertolkt de functie Work-out. De ufo heeft een diameter van 35 m en een hoogte van 11 m.

Partijen

Opdrachtgevers
Rodamco Nederland, Amsterdam Amvest
Architect
De Architekten Cie
Constructeur
Ingenieursbureau Smit Westerman
Uitvoering
Boele & van Eesteren