icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 01 februari 2012

HERHUISVESTING ALIANDER DUIVEN

Netwerkbedrijf Alliander gaat op innovatieve wijze voor 1.200 medewerkers duurzame huisvesting creƫren op bedrijventerrein Nieuwgraaf in Duiven.

Alliander 10

Kantoor wordt energieproducerende werkplek.

Door middel van ‘co-creatie’ met medewerkers zal een definitief ontwerp worden bepaald voor een complex van vijf bestaande gebouwen, die worden uitgebreid en overkapt door een ‘klimaatkas’ met een zwevend dak. Het gebouwencomplex voorziet in de eigen energiebehoefte en levert bovendien energie aan de omgeving. Bij de bouw van het complex worden grondstoffen en materialen hergebruikt.

Een duurzame energiehuishouding stimuleren

De innovatieve aanpak en het opwekken van schone energie, sluiten aan bij de wens van de gemeente Duiven om ruimte te bieden aan bedrijven die de transitie naar een duurzame energiehuishouding stimuleren. In het vestigingsbeleid op de nieuwe bedrijventerreinen is dit al zichtbaar. Daarnaast wil Alliander zijn duurzame aanpak vertalen in gebiedsontwikkeling. Alliander en de gemeente Duiven zullen daarom de eerste twee partners worden in een ‘Groene Alliantie’ om bedrijventerrein Nieuwgraaf te verduurzamen.

Het concept voor de nieuwe huisvesting bestaat uit het bewust behouden en aanpassen van bestaande gebouwen; dit zowel uit economisch, esthetisch als ecologisch oogpunt. Het nieuwe atrium dat ontstaat door de overkapping verbindt de vijf panden waardoor één efficiënt gebouw ontstaat. Het energieverbruik wordt gereduceerd en het comfort van de werkomgeving neemt toe. Door de inzet van zonnepanelen en het gebruik van grondwater voor warmte/koudeopslag, wordt het nieuwe complex CO2-neutraal en is het in staat te voorzien in de eigen energiebehoefte. Overcapaciteit wordt geleverd aan de omgeving. Eén van de uitgangspunten bij het aanpassen van de gebouwen, is ‘afval als grondstof’. Het materiaal dat overblijft, wordt hergebruikt op het terrein. Nieuwe materialen zijn recyclebaar. Regenwater wordt door het dak opgevangen voor koeling en als spoelwater voor de toiletten.

Het projectteam

Het gebouwencomplex wordt ingericht volgens de principes van Het Nieuwe Werken met in totaal ruim 850 flexibele werkplekken. De totale oppervlakte blijft door het zeer efficiënte ontwerp beperkt tot 15.000m2. Na definitieve goedkeuring van de plannen, starten de bouwwerkzaamheden in 2013. Streven is om het gebouw in 2014 volledig in gebruik te nemen.

VolkerWessels Vastgoed en Architectenbureau RAU zullen de plannen voor de aanpassing van de gebouwen in Duiven verder uitwerken. Het projectteam bestaat daarnaast uit Fokkema & Partners (interieur), Innax (installaties), Boele en van Eesteren (bouwkundige werkzaamheden), Kuiper Compagnons (landschap), van Rossum Raadgevende Ingenieurs (constructie) en Turntoo (systeem innovatie).